مزایا و معایب سیلاژ یونجه

یونجه (Medicago sativa)  ازجمله محصولات کشاورزی است که در اکثر مناطق جهان کشت می‌گردد و به‌عنوان ملکه گیاهان علوفه‌ای نامیده می‌شود. بر اساس آزمایش‌ها انجام‌شده حدود 26 – 54 درصد میزان ارزش غذایی و ماده خشک یونجه از زمان برداشت تا مصرف تغییر می‌کند.

 

تولید سیلاژ یونجه به چه صورت می‌باشد؟

پروتئین موجود در سیلاژ یونجه بالا بوده و تفاوت کاتیون – آنیون آن زیاد است. درصد کربوهیدرات محلول در آن پایین است؛ که این امر خود از کاهش سریع ph ممانعت می‌کند.

پس در تولید این محصول می‌باید از نوع تهیه، مزایا، معایب و راهبردهای بلندمدت آن اطلاعات کامل داشت. تولید صحیح سیلاژ یونجه نیازمند  پشتوانه قوی علمی می‌باشد و می‌بایست مکانیزاسیون درست با این پروسه به‌کاربرده شود.

به‌وسیله سیلو کردن امکان تبدیل  یونجه به یک محصول پروتئین بالا فراهم می‌گردد. حائز اهمیت است که  تولید سیلاژ یونجه باکیفیت بالا  در مقایسه به سیلو کردن ذرت علوفه‌ای بسیار پروسه مشکلی است. نکته  مهم در تولید سیلاژ یونجه، بحث پروتئین است که درصورتی‌که به‌خوبی انجام نشود، پروتئین از بین خواهد رفت.

سیلاژ یونجه در جیره گاو شیرده

والادارس و محققانش (2000) در بررسی خود بر گاوهای شیرده،  نشان دادند کلیه علوفه جیره می‌تواند از سیلاژ یونجه تأمین گردد. نسبت ترکیب شدن 35 درصد سیلاژ یونجه و 65 درصد کنسانتره بالاترین میزان تولید شیر، لاکتوز، پروتئین و ماده جامد شیر را نمایان می‌کند.

ویژگی های خوراک دام با کیفیت

ونیز کراس و کامپ (2003) در تحقیقات خود ثابت نمودند که مصرف سیلاژ یونجه در گاوهای شیری بر چربی و پروتئین شیر تأثیر بسزایی دارد.

نحوه جلوگیری جهت افت ماده خشک یونجه

انجام سیلاژ یکی از روش‌های جلوگیری از افت ماده است. جمع‌آوری و نگهداری به این روش بر اساس ایجاد نمودن موقعیتی بی‌هوازی در ph صورت می‌گیرد؛ که محصول آن فرآیندهای بیوشیمیایی، میکروبیولوژی‌ای و تخمیر بی‌هوازی است. ظرفیت بافری علوفه و قابلیت استفاده مواد تخمیر شونده مقدار تخمیر را تعیین می‌کند.

مطالب خواندنی: با انواع سیلو جهت سیلاژ ذرت آشنا شوید.

تناسب پروتئین سیلاژ یونجه و سیلاژ ذرت چگونه است؟

پروتئین خام در سیلاژ یونجه و علوفه خشک یونجه 13 الی 19.2 درصد می‌باشد در حالی است که سیلاژ علوفه ذرت دارای 8.8 درصد پروتئین می‌باشد.

یونجه چه به حالت خشک و چه به‌صورت سیلاژ، تقریباً 25 درصد جیره گاوهای شیرده را شامل می‌شود. ایالات‌متحده مصرف یونجه در جیره‌های غذایی به‌صورت مخلوط و با دستگاه فیدررا در برنامه‌های خود اجرا می‌کند و از شکل خشک آن استفاده نمی‌کند.

چگونه با مصرف سیلاژ یونجه در حامل‌های انرژی صرفه‌جویی کنیم؟

چند تکنیک مهم در مرحله برداشت یونجه خشک انجام می‌شود که عبارت‌اند از:

چیدن و قرار دادن بر روی زمین، ردیف کردن یونجه‌های چیده شده کنارهم، زیرورو کردن و مخلوط  یونجه‌های ردیف شده و در انتها بسته‌بندی و پرس کردن آن‌ها می‌باشد.

برای خرید دستگاه بسته‌بندی ذرت علوفه‌ای با شماره تماس: 09362582397 تماس حاصل نمایید.

واضح است که طی کردن این عملیات انرژی زیادی می‌طلبد و مدت‌زمانی تقریباً 7 تا 10 روز طول می‌کشد. با یک برآورد زمانی، مشخص است که در یک سال زراعی زمین کشاورزی حدود 30 تا 40 روز بدون آبیاری می‌ماند و این عمل سبب کاهش عملکرد می‌گردد.

مبحث حامل‌های انرژی در کشور ما نقش بسزایی در تولید علوفه خشک دارد و قیمت یونجه خشک را تحت کنترل خود قراردادِ است و مقدار زیادی بالا می‌برد.

در طی عملیات چیدن یونجه جهت تولید سیلاژ، شاهد موارد یادشده نیستیم و همچون  تولید سیلاژ ذرت، یونجه پس از چاپر شدن با کامیون یا تریلر جابجا شده و زمین از روز بعد قابل آبیاری است.

در این نوع از روش کار انرژی کمتری به‌منظور برداشت صرف می‌شود و این امر خود باعث کاهش هزینه‌ها می‌گردد و تعداد چین یونجه نیز افزایش خواهد یافت.

یکی دیگر از مزایای برداشت یونجه جهت سیلاژ مانع از ریزش برگ‌های یونجه است که در عمل خشک‌کردن حدود 2 تا 10% از بین می‌رود.

ویژگی های خوراک دام با کیفیت + هزینه خوراک دام

پروتئین در سیلاژ یونجه

در سیلاژ کردن یونجه موجب افزایش پروتئین آن به نسبت خشک یونجه می‌شویم. این عمل خود سبب می‌شود قیمت تمام‌شده سیلاژ یونجه به نسبت دیگر منابع پروتئینی کاهش چشمگیری یابد.

از دلایل اهمیت سیلاژ یونجه تأثیر مثبت آن در افزایش اشتهای دام‌ها است که خصوصاً در گاوهای شیرده از همان روزهای اول مصرف مشهود می‌باشد.

مزایای سیلاژ ذرت چیست؟

نحوه برداشت و روش انبار کردن علوفه تأثیر بر ارزش غذایی مواد دارد. علوفه‌هایی که به خاطر خشک شدن چیده می‌شوند در اثر بی‌تفاوتی در برابر نور آفتاب سفید شده و باران موجب از بین رفتن بخشی از کربوهیدرات‌های محلول و نیتروژن می‌شود. در ضمن بخش زیادی از برگ‌ها در حمل‌ونقل از بین می‌رود.

در حالت کلی ضایعات ماده خشک درروش خشک‌کردن مصنوعی در حدود 6% و در نحوه خشک‌کردن و بسته‌بندی در مزرعه حدود 33% است  این در حالی است که درروش سیلاژ ضایعات کاهش می‌یابند.

خوراک‌های سیلو شده بسیار خوش‌خوراک بوده و بسیار عالی مورد مصرف قرار می‌گیرند و اثربخشی بالایی در حیوانات پر تولید دارند.

مطاب مفید: یک خوراک دام با کیفیت چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *